Trappa i trädgården del 1

Nu är det dag att titta lite närmare på sommarens byggprojekt, nämligen en trappa nedför slänten på vår tomt. Den gamla trappan av slipers är sedan länge bortforslad eftersom slipersarna blev glashala så fort det var lite fuktigt ute. Livsfarligt!

Först en titt på hur det såg ut från början, då vi tog över huset.
Gamla slipers, mossa och ruskiga buskar.


Gamla slipers, mossa och ruskiga buskar.Det var dags att sätta igång!

Vi började med att gräva ned ordentliga betongplintar högst upp för att bygga en plattform framför utrymmet där vi förvarar ved.


Vi började med att gräva ned ordentliga betongplintar högst upp för att bygga en plattform framför utrymmet där vi förvarar ved. Tanken var först att gräva ur slänten lite och ha en trappa med mindre lutning hela vägen, men vi stötte på ett problem. Slangarna till bergvärmen låg i vägen och dem flyttar man inte på. Därav lösningen med plattformen.En helg på sommaren dök stora delar av den så kallade ”Familjen” upp för att hjälpa till med bygget. Detta uppskattade vi såklart otroligt mycket, arbetet gick hur smidigt som helst! Bra med vänner som arbetar mot mat och husrum 🙂

Fem ingenjörer ska bygga trappa, vad kan gå fel?


Fem ingenjörer ska bygga trappa, vad kan gå fel? Hi hi hi, det blev mycket analys av steghöjd, lutning och annat men till slut kom de loss med bygget.Fler betongplintar skulle ner i marken för att hålla trappkonstruktionen på plats.
Det gäller att gräva ett ordentligt hål för plinten.


Det gäller att gräva ett ordentligt hål för plinten.Till slut var alla plintar på plats och vangstyckena monterades med stor precision.


Till slut var alla plintar på plats och vangstyckena monterades med stor precision.Hålet som grävdes för plinten blev verkligen jättestort, men det gjorde ju monteringen enklare.


Hålet som grävdes för plinten blev verkligen jättestort, men det gjorde ju monteringen enklare.Ett stackars borr råkade riktigt illa ut, men som tur var hade vi fler i reserv.


Ett stackars borr råkade riktigt illa ut, men som tur var hade vi fler i reserv.När själva stommen till trappan var på plats började ett annat precisionsarbete…
Johan sågade ut kilar som sedan skulle monteras på vangstyckena för att forma själva trappstegen.


Johan sågade ut kilar som sedan skulle monteras på vangstyckena för att forma själva trappstegen. Svårt att få alla lika, men det lyckades riktigt bra!En del av kilarna är här monterade och vi kunde börja ana att det verkligen var en trappa och inte en rutschkana.


En del av kilarna är här monterade och vi kunde börja ana att det verkligen var en trappa och inte en rutschkana 🙂Vi gjorde en provläggning av några trappsteg bara för att se hur det skulle bli och Johan visar upp en mycket nöjd min!


Vi gjorde en provläggning av några trappsteg bara för att se hur det skulle bli och Johan visar upp en mycket nöjd min!Innan Familjen åkte hemåt igen hann vi göra klart hela stommen med kilar för trappsteg och allt.


Innan Familjen åkte hemåt igen hann vi göra klart hela stommen med kilar för trappsteg och allt. Nu återstod ”bara” att fylla ut med lite jord och lägga trätrallen på trappan…

2 kommentarer

 1. Linda skriver:

  Hej!
  Vi har varit på jakt efter inspiration till en snygg trätrappa i en slänt intill huset OCH som är fylld…!
  Vi hittade er blogg och fastnade för er trappa, som är supersnygg. 🙂

  Vilken dimension på trätrallen i trappan har ni? Vad är det för träslag?

  Med vänlig hälsning!
  //Linda

 2. Maud Johansson skriver:

  Vire också tacksam för dimensioner och storlek på trappen. En dum fråga men hur fäster ni vangstyckena på längsgående träplankan? Och mått på trekanterna vore såååå uppskattat!!!
  Tack på förhand!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *