Reserapport New York

Dags att rapportera vår New York-resa! Det var alltså jag, Lena, min käre make Johan och vår gode vän Magnus som åkte på storstadsäventyr. Vi hade en jättebra vecka, roligt och trevligt på alla sätt och vis!

Vi flög från Stockholm Arlanda med SAS direkt till New York Newark. Flyget gick klockan 10.40 den 9 april och det var en nöjd Lena som väntade på flyget, men vadan denna muntra min? Jag brukar ju inte tycka att det är så himla kul att flyga…

Nöjd Lena väntar på flyget

Nöjd Lena väntar på flyget.Förklaringen till detta kommer här… vi lyckades med något som jag bara trodde inträffade i fantasin. Vi blev alla tre uppgraderade till business class! Hurraaa! När vi checkade in sade mannen vid disken att ”eftersom Johan är en trogen kund hos oss bjuder vi på en liten present idag, ni får alla åka business class”.

Business class - det rätta sättet att resa

Business class – det rätta sättet att resa.Det visade sig bli den bästa flygresa jag varit med om, alla kategorier. Jättestora och bekväma fåtöljer som dessutom gick att fälla ned till en säng så jag kunde ligga raklång och sova, egen TV där det gick att starta och pausa filmerna som man själv ville, vi fick ett glas champagne när vi kom ombord samt ett litet kit med ögonmask, tandborste, tandkräm, hudlotion, lypsyl, bekväma strumpor och lite annat smått och gott. Vi fick en trerättersmiddag som serverades med linneduk, linneservetter och bestick från Georg Jensen (ja, det är sant), ost och kex med lite portvin efter maten… ja, himmel, vilken lyx! Hux flux tittade jag på klockan och då hade det redan gått fyra timmar av resan! Mitt största problem var att jag bara hann med att se en film, eftersom jag somnade och sov gott i drygt två timmar. När jag vaknade var det dags för ”frukost” och sedan var det bara 45 minuter kvar till landning. Jag kan bara konstatera att allt är bättre i business class, till och med toaletterna. De var stora, relativt fräscha, hade fönster (!) och riktiga frottéhanddukar. Ett rent nöje att kissa 🙂

Efter en sådan fin resa var vi riktigt pigga när vi kom fram. Dessutom fick vi stiga av planet först, vi var först framme vid passkontrollen och när vi kom till bagagebandet kom våra väskor åkande. Vilken tajming! Tiden från det att vi landade till det vi satt på flygbussen var bara 45 minuter – nytt rekord, så snabbt har vi aldrig tagit oss in i USA!

När vi kommit fram till hotellet, Milford Plaza, och checkat in gav vi oss ut på stan. Hotellet, förresten, var helt ok. Lite slitet men rent, centralt och med trevlig personal.

Lena mitt på Times Square, pigg och glad trots många timmar på resande fot

Lena mitt på Times Square, pigg och glad trots många timmar på resande fot.Målet första dagen var att hålla igång så länge vi orkade för att snabbt komma in i dygnsrytmen.Vid förra NewYork-besöket gick vill till Macy´s (the world´s largest store) första dagen och jag var lyckosam och hittade ett par finfina jeans. Alltså provade vi samma koncept igen, och denna gången blev det dubbel shoppinglycka – nämligen två par jeans! Jippiii!

Lena och Macy´s

Lena och Macy´s.Efter middagen, då vi åt klassiskt amerikanskt (burgare) var vi rättså möra och redo för sängen, men tog en liten tur förbi Times Square igen på väg till hotellet. Sedan var det hög tid att sova!

Johan på Times Square på kvällen

Johan på Times Square på kvällen.När vi vaknade hade vi en hel vecka framför oss i en av världens största städer och hur mycket som helst att göra! Vi har promenerat massor, det är bästa sättet att få se staden, men även åkt tunnelbana för att komma fram lite snabbare samt åkt taxi när det varit sent på kvällen. Det finns taxibilar överallt, de är hur många som helst, så det var bara att vinka till sig en. Kör som galningar gör de, men å andra sidan är det billigt att åka.

Våren hade kommit och träden börjat slå ut och gräset i parkerna var grönt och fint så vi fick se en del vackra vyer, som den här:

Träd i full blom

Träd i full blom.På södra Manhattan gick vi förbi Ground Zero, där World Trade Center-tornen stod. Det ser fortfarande ut som en stor byggarbetsplats och det ser inte ut att ha hänt så mycket sedan vi var här för fyra år sedan…

Byggarbeten på Ground Zero

Byggarbeten på Ground Zero.Vi var nere i Battery Park längst söderut på ön. Därifrån kan man på långt långt håll se Frihetsgudinnan.
Frihetsgudinnan

Frihetsgudinnan.I Battery Park finns numera även en staty som skadades svårt när WTC rasade. Statyn har inte reparerats, utan man kan fortfarande se vad den varit med om.

The Sphere

”The Sphere” – en symbol för världsfred.Vi har givetvis hunnit med en hel del shopping under vår resa – det finns ett nästan oändligt utbud. Alla shoppingfynd kommer att redovisas i ett separat inlägg. Allt får inte plats här 🙂

Vi var såklart på Century 21, ett stort, trångt och något rörigt outlet. Fina kläder till rabatterade priser, men efter ett par timmar kände jag mig ganska nöjd. Fyndade skor, solglasögon och en topp.

Century 21

Century 21.Det finns även ett outsinligt utbud av nöjen och vi har ätit och druckit fantastiskt gott under veckan. Här sitter Lena på en trevlig cocktailbar, The Fin, och tar en liten drink före middagen en kväll.

Fin start på kvällen får man på The Fin

Fin start på kvällen får man på The Fin.En dag hade vi regn, ösregn dessutom, men då spenderade vi dagen på museum. Palnen var att besöka Museum of Modern Arts, MoMA, men där var det idiotlång kö. Vi fortsatte istället till Metropolitan Museum of Art, The Met. På vägen tittade vi in i Trump Tower, ett sanslöst bygge av marmor, guld och allmänt överdåd.

Johan och Magnus bländas av allt lull-lull i Trump Tower


Johan och Magnus bländas av allt lull-lull i Trump Tower.På Metropolitan var det färre besökare så där kom vi in utan att köa. Ett gigantiskt museum med med mängder av konst, allt från gamla Egypten och Romarriket till vapen och europeiska 1800-talsmålningar. Mycket intressant men överväldigande.

Staty från antika Grekland och hästar i stridsmundering.
Staty från antika Grekland och hästar i stridsmundering.

Staty från antika Grekland och hästar i stridsmundering.Central Park, det stora grönområdet mitt på Manhattan, är verkligen en upplevelse – från storstadsmyller till lugn och ro i parkmiljö på nolltid. Vi promenerade där en hel del och Lena och Johan tog även en joggingtur! Det var kul och kändes mycket New York-igt 🙂

Johan spanar ut över 'The Meadow' i Central Park

Johan spanar ut över ’The Meadow’ i Central Park.Joggingturen och allt promenerande kan man säga behövdes. Maten är god, fet, söt och kommer i stora portioner. Mums! Till frukost har vi exempelvis ätit pannkakor, bagels, hallonscones, smörgås med ägg och bacon plus en massa annat mer eller mindre ohälsosamma godsaker.

Lena och en frukostmuffin

Lena och en frukostmuffin.En kväll var vi på inspelningen av ”Late Show” med David Letterman. Vi tog oss tid att ansöka om biljetter och blev faktiskt uppringda dagen därpå och vi hade vunnit i deras lotteri. Det var jättekul att få vara med på en inspelning, även om jag kände mig lite som en dresserad säl som klappade i händerna på kommando 🙂

Utanför studion där 'Late Show' spelas in

Utanför studion där ”Late Show” spelas in.New York betyder också skyhöga hus som man nästan blir yr av att titta upp mot.

Man kan nästan inte förstå hur höga husen är, trots att man står alldeles nedanför dem
Man kan nästan inte förstå hur höga husen är, trots att man står alldeles nedanför dem

Man kan nästan inte förstå hur höga husen är, trots att man står alldeles nedanför dem.En annan hög byggnad är klassikern Empire State Building.

Stor och snygg, Empire State Building

Stor och snygg, Empire State Building.En av dagarna gjorde vi ett nytt försök med MoMA och nu gick det bättre, inte alls så fullt med folk. MoMA var ett kul museum med en del absurda saker utställda. Bitvis intressant och fascinerande, bitvis skrattretande och obegripligt. Jag rekommenderar absolut ett besök!

Lena på MoMA

Lena på MoMA.En annan kul sak, vi gick förbi USA:s skuldklocka som visar landets statsskuld…den tickade på sakta men säkert. Inte kul att vara skyldig så mycket pengar.

USA:s statsskuld ökar och ökar

USA:s statsskuld ökar och ökar.Apropå äta vill jag rekommendera den mexikanska restaurangen Centrico, köttspecialisterna Blue Smoke och det lilla caféliknande Bouley Upstairs. Mycket, mycket gott! Ät däremot inte på Cognac, de har snorkig personal och alldaglig mat.

I korsningen av de här gatorna ligger Bouley Upstairs

I korsningen av de här gatorna ligger Bouley Upstairs.En något blåsig dag tog vi en promenad på Brooklynbron – det var lite kallt men spännande att gå på denna gamla stenbro som hängt med sedan 1800-talet.

Lena och Johan på Brooklynbron
Lena och Johan på Brooklynbron

Lena och Johan på Brooklynbron.Men säg den resa som varar för evigt… till slut var det dags att åka hem igen.

Lena sista kvällen i New York

Lena sista kvällen i New York.På hemresan hade vi inte turen att bli uppgraderade till business class utan fick nöja oss med ekonomiklass, nu även känt som babianklass. Det var ungefär så det kändes i jämförelse. Men resan gick ändå bra och vi kom hem välbehållna med många fina minnen.

En kommentar

  1. Margareta Stråth skriver:

    Hej Lena!
    Kul att läsa om er resa till New York men jag måste tala om vad min man kallar ekonomiklass för, boskapsklassen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *